Punkty gastronomiczne Areny Zabrze zostały uznane za jedne z najlepszych spośród punktów dostępnych na polskich stadionach. Biorąc pod uwagę wszystkie stadiony w Polsce uplasowały się na drugiej pozycji, a zawężając grupę do Nice 1. Ligi w sezonie 2016/2017 uplasowały się na pozycji pierwszej.

Ranking został przygotowany przez Departament Organizacji Imprez, Bezpieczeństwa i Infrastruktury Polskiego Związku Piłki Nożnej. W ocenie tego elementu organizacji imprezy pod uwagę wzięte zostały: ilość i rozmieszczenie bufetów, dostępny asortyment (posiłki, napoje), przyjazna obsługa oraz zarządzanie kolejkami kibiców ustawiającymi się przed bufetami.

 

Przypomnijmy, że na Arenie Zabrze punkty gastronomiczne zlokalizowane zostały na poziomie +1 obiektu i są równomiernie rozłożone na wszystkich trybunach: trybuna wschodnia dysponuje 3 kioskami, trybuna południowa dysponuje 2 kioskami, a na trybunie północnej zlokalizowane są 3 kioski gastronomiczne, w tym jeden w części przeznaczonej dla kibiców drużyny gości.

Punkty gastronomiczne funkcjonują w trakcie całej imprezy masowej, czyli zarówno przed jak i po oraz w trakcie wydarzenia. Ich funkcjonowanie ograniczają godziny otwarcia i zamknięcia bram stadionu.

źródło: Raport dotyczący organizacji i stanu bezpieczeństwa meczów piłki nożnej szczebla centralnego PZPN. Sezon 2016/2017.